Бүгүн фасоль чыныгы брендге айланды. Кыргызстанда экспорттолгон фасольдин 70% дан ашыгы ушул жерде, жемиштүү Талас өрөөнүндө өстүрүлөт. Жергиликтүү эл аны «ак алтын» деп урматтап аташат - бул жөн жеринен эмес. Ал жөн гана тамак бербестен, жашоо образы, экономика, гастрономия жана даже региондун маданиятын калыптандырат.
«Лопатка» сортундагы ак фасоль - талас фермерлеринин абсолюттук фаворити. Бул сорт тегиз формасы, идеалдуу өлчөмү жана жогорку азыктык баалуулугу менен айырмаланат.
Талас облусундагы айыл чарба жерлеринин дээрлик 50% фасоль өстүрүүгө бөлүнгөн. Региондун 80% тургундары фасоль өндүрүү менен алектенет - фермерликтен сорттоо жана ороого чейин.
Ар жылы облус болжол менен 70 миң тонна фасоль экспорттойт. Экспорт географиясы таң калыштуу: продукт 30дан ашык өлкөгө, анын ичинде Түркия, Россия, Испания, Болгария, Греция жана Жакынкы Чыгыш өлкөлөрүнө жөнөтүлөт.
Ыңгайлуу климат, жумшак күн жана тоолордон келген таза эритилген суу дандуу бобо өстүрүүгө идеалдуу шарттарды түзөт. Бул жерде фасоль чоң, тыгыз, бирдей болуп өсөт - дүйнөлүк рыноктун сүйгөн фасолу.
Талас фасолуна байланыштуу кызыктуу фактылар:
Фасоль төмөн плодороддогу топурактарда да өсө алат, бул аны кыйын айыл чарба тарыхы бар региондор үчүн куткаруучу кылат.
Куру фасолдун сактоо мөөнөтү - 2 жылга чейин даамы жана пайдалуу касиеттерин жоготпостон.
Талас фасоли - Кыргызстандагы эң экологиялык таза өсүмдүктөрдүн бири, анткени ал химиялык тыңайткычтарды дээрлик талап кылбайт.
Талас фасоли уникалдуу минералдык курамынын аркасында өзгөчө даамга ээ деп эсептелет.
Ак фасоль - өсүмдүк азыктары арасында белоктун мазмуну боюнча рекордчу. Ошондуктан аны «өсүмдүк эт» деп аташат.
100 г ак фасоль эмне камтыйт:
Белок - болжол менен 7 г, бул жерде фасольдин өсүмдүк белогу 75% га сиңирилет, бул аны жаныбар белогунан жеңил жана пайдалуу кылат.
Табигый «щетка» катары иштеген тамак-аш талчыктары, организмди токсиндерден тазалап, ашказан иштешин жакшыртат.
Витамин В9 (фолий кислотасы) - жүрөк жана кан тамырлары үчүн маанилүү, атеросклероздун өнүгүшүн алдын алууга жардам берет.
Алмаштыргыс аминокислоталардын топтому: триптофан, аргинин, лизин, тирозин.
Тиштерди, сүйөктөрдү жана нерв системасын бекемдеген магний жана кальций.
Мындай комбинация фасолду диеталык тамактанууга, спортко, организмди калыбына келтирүүгө жана тең салмактуу рационго идеалдуу продукт кылат.
Саякатчылар тамактарды гана эмес, фасоль өстүрүү процессин да көрө алышат: Фермерлерге экскурсиялар - талааларды карап чыгуудан түшүм жыйноону көрсөтүүгө чейин.
Фасоль тазаланган, калибрленген жана экспортко даярдалган сорттоо борборлорун зыярат кылуу.
Талас фасоли - региондун символуна айланган продукт. Ал салттарды, табиятты, адамдарды бириктирет жана Талас өрөөнүн гастрономиялык саякаттарды, экологиялык продукттарды жана Чыгыш Азиянын чыныгы даамдарын сүйгөндөр үчүн милдеттүү пункт кылат.